Kwaliteit op maat
 
Pensionarisstraat 2a
4204 BG Gorinchem
0183-745028
info@fair-zorg.nl
Ma- do 9.00 - 17.00
Vrijdag - Zaterdag - Zondag GESLOTEN

Dagbesteding

Fair Zorg biedt dagbesteding aan in Gorinchem, wij van Fair Zorg vinden het belangrijk dat u zelf kunt kiezen wat voor dagbesteding je wil ontvangen en wat het beste bij jou past.

Een groep bestaat uit 4 tot 20 mensen. Er zijn vrouwengroepen en mannen groepen, per groep zijn er meertalige activiteitenbegeleiders en 1 gastvrouw. De gastvrouw zorgt ervoor dat de mensen voorzien zijn van lekkernijen en koffie en thee.

 

Onze groepen zijn multicultureel, hierbij kan je denken aan Turks, Libanees, Syrisch, Marokkaans, Irakees, Somalisch en natuurlijk Nederlands. Onze cliënten zijn natuurlijk meer dan alleen hun culturele achtergrond dat is maar een van de vele aspecten van hun identiteit. Bij Fair Zorg verdiepen we ons in elkaars culturele gebruiken, feestdagen, religieuze rituelen en persoonlijke interesses. Bij ons geld de regel hoe meer culturen hoe beter.!

Bij Fair Zorg heb je de vrijheid om je eigen cultuur te behouden, dat betekent ook de gewoontes die daarbij horen. Het is belangrijk dat er naar de behoeften wordt gekeken van de cliënten, dit staat centraal bij Fair Zorg. Zo is bij Fair Zorg de dagbesteding voor mannen en vrouwen apart.

Wij willen een thuisgevoel creëren en dat is hetgeen wat ons verbindt met elkaar. Je zal je vrij voelen om met ons in de groep te praten. We hebben ervaring met en kennis van waarden, normen, gewoontes en tradities van veel culturen.

Onze cliënten voelen zicht thuis en daardoor komen ze graag naar de dagbesteding. Dit heeft goede invloed van structuur en het hebben van sociale contacten. Elk client heeft zijn of haar eigen uitdaging die het dagelijks even thuis lastig maakt; dementie, ouderdom, eenzaamheid, geen structuur, licht verstandelijk gehandicapt. We kijken naar hun kwaliteiten en zorgen ervoor dat ze positieve ervaringen opdoen.

De dagbesteding van Fair Zorg is niet alleen een ontmoetingsplek voor verschillende culturele achtergronden. Fair Zorg werkt met activiteiten op maat, per week wordt er gekeken naar de inloop en daarop worden activiteiten afgestemd. Bij Fair Zorg zorgen wij voor leuke activiteiten en lunchen wij ook gezamenlijk met elkaar. Bij Fair Zorg kan je genieten van verschillende keukens, zo leer je niet alleen elkaars culturele gewoontes maar ook elkaars heerlijke keukens.

De activiteiten zijn onder andere gericht op zingeving, sociale contacten, motoriek, autonomie, geheugen en voorkomen van achteruitgang. We leggen uit altijd uit waarom we de activiteiten doen. Een goede motoriek is belangrijk bij bepaalde doelgroepen dus wordt daar dan extra aandacht aan gegeven.

Aandacht voor cultuur bij onze activiteiten:

Waarom is de gewone dagbesteding soms moeilijk voor onze cliënten?

  • De gebruikelijke spelletjes als raden van Nederlandse zangers en liedje is onbekend voor onze cliënten omdat zij niet zijn opgegroeid met deze zangers en liedjes.
  • Bij dementie vallen cliënten vaak terug op hun moedertaal, waardoor de gewone Nederlandse spelletjes lastiger worden.
  • De oudere cliënten zijn vaak analfabeet waardoor zij niet aan taalspelletjes kunnen meedoen.

Hoe doen wij dat van Fair Zorg?

Fair zorg dagbesteding laat activiteiten volledig aansluiten op de wensen en herinneringen van haar cliënten:

  • Wij zijn voorzien van verschillende tv-programma’s die aansluiten op verschillende culturen hierin kan je denken aan 2m (Marokkaanse tv-programma), show Turk (Turkse tv). Zo kijken sommige van onze cliënten graag Turkse series die wij voor hun afspelen op netflix met Arabische ondertiteling. Wij zorgen ervoor dat iedereen zich thuis, gehoord, en begrepen voelt.
  • Wij spelen veel verschillende spelletjes zoals puzzelen, parchi en veel motorieke spelletjes zoals dobbelsteen gooien en blikgooien.
  • Wij zorgen er altijd voor dat er een lekkere lunch is wat de cliënten herkennen. Wij hebben vaak Marokkaanse of Turkse soep met verschillende hapjes.
  • Wij organiseren activiteiten buiten de deur bij lekker weer, denk aan wandelingen of een leuk uitje zoals bioscoop of musea.
  • We vertellen wat de culturele gewoontes zijn en wat deze inhouden, wij vertellen wat de religieuze verschillen zijn en waar de raakvlakken liggen.
  • Elk nationaliteit is welkom. We stemmen onze activiteiten moeiteloos af op de groep. Daardoor voelt iedereen zich thuis.